BORDERLİNE (SINIRDA) KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Borderline kişilik bozukluğu, ani duygu değişimleri ve dengesizlikleri, kişiler arası ilişki kurmada sorunlar, kendine zarar verme eğilimi ile tanımlanmaktadır. Kişinin kendine ve çevresine olan algısı sürekli olarak değişken olabilmektedir. İş ve aile hayatında, uzun süreli plan yapmada, özel hayatta aksaklıklar meydana gelebilmekle beraber dengesizlikler yaşanabilmektedir. Borderline kişilik bozukluğunda bireyin algısı sadece siyah ve beyaz olarak nitelendirilir, ortası yoktur. Kişi ya çok sever ya da nefret eder, bu sürekli değişkenlik gösteren bir durumdur. Kendini ya da karşısındakini yüceltme ve yerin dibine sokma gibi aşırı değer, aşırı değersizlik kavramları arasında giden tutarsız bir algıya sahiptirler. Bu bireylerin güven duygusu aşırı hassastır. Ayrılık gibi bir durumda yoğun öfke hissederler ve bunu karşı tarafa net bir şekilde aktarabilmektedirler. Ayrılık korkusunu çok yoğun hissedebilmektedirler. Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerde depresyon çok sık görülmektedir.

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

  • Terk edilmekten korkma ve terk edilmekten kaçınmak için yoğun bir çaba sarf etmek
  • Ani duygu ve davranış değişimleri
  • Aşırı değer verme ya da değersiz görme uçları arasında inişli çıkışlı, tutarsız ve gergin ilişki örüntüsü
  • Kendine zarar verme eğilimi, yenileyici intihar düşünceleri ve girişimleri
  • Yoğun ve süreğen bir boşluk duygusu
  • Yoğun ve uygunsuz öfke ya da öfke kontrolünde güçlük çekme
  • Gelip geçen kuşkucu düşünceler
  • Kimlik karmaşası (tutarsız giden benlik algısı)
  • Dürtüsel davranışlar

Borderline kişilik bozukluğu diğer psikolojik sorunlarla birlikte görülebilmektedir. Depresyon, travma sonrası stres bozukluğu, sosyal fobi, madde kullanımı, yeme bozuklukları veya ilişki problemleri yer alabilmektedir. Birey, bu sorunların birini ya da her birini zayıf ya da güçlü formlarıyla yaşayabilmektedir.

BORDERLİNE (SINIRDA) KİŞİLİK BOZUKLUĞU

Bir kişinin görüşmeye gelmesi ve geldikten sonra detaylı kişilik testleri, klinik gözlem ve görüşmeleri yapılarak bu ön olası tanı için bir karar verilmesi gerekmektedir. Çünkü borderline kişilik bozukluğu tanısı kolay konulmamaktadır, sadece buradaki belirtilerden oluşmamaktadır. Ancak, bu tanı konulduktan sonra neler yapılabilir? Öncelikle bu kişiliği oluşturan dinamikler, şemalar, aile dinamikleri konuşulmalı ondan sonra bilişsel davranışçı terapi, şema terapisi ya da geçmişte kalan travmatik olaylar, duygu yoğunluklukları varsa EMDR terapisi uygulanmalı. Ancak kişilik bozukluklarında sıklıkla en yoğun olarak destek verdiğimiz terapi biçimi şema terapidir. Borderline kişilik bozukluğunda genellikle kusurluluk, terk edilme gibi şemalar mevcuttur. Bu şemalar üzerine çalışılmaktadır. Genellikle kadınlarda daha sık görülmektedir. Borderline kişilikle ilgili destek almaktan ve yakınlarınızı yönlendirmekten kaçınmayın. Hayatınızı daha kaliteli hale getirmek için psikolojik destek alın.

Paylaş

Uyarı: Bu sitedeki bilgiler sadece kişileri bilgilendirme amacıyla yazılmış olup, tanı ve tedavi amacı içermemektedir.

Tüm hakları saklıdır. © 2019
Eskişehir Web Tasarım