Dışarıdan gelen tepkilere verdiğimiz duygusal tepkilere korku deriz. Fobi ise günlük yaşantımızı olumsuz etkileyecek düzeyde yaşadığımız korkulardır. Fobisi olan kişilere fobik denilebilir.Her canlı yaşamını tehdit eden varlığını olumsuz etkileyen durumlardan içgüdüsel olarak kaçınır. Tehlikeli olarak algıladığı bu durumlardan kaçınamaması ve rahatlayamaması anksiyeteyi beraberinde getirir. Buda kişinin günlük işlevselliğini olumsuz yönde etkiler.
Nüfusumuzun %10 luk bir kesiminde fobi olduğu bilinmektedir. Fakat bunun %25 olduğu düşünülebilir çünkü toplumumuzda fobi bir rahatsızlık olarak değil kişilik özelliği olarak görülmektedir. Bu nedenle fobiler için tedaviye giden kişi sayısı azdır.Kişiler genelde rahatsızlık derecesi arttığında artık günlük yaşamını ciddi anlamda kısıtlamak zorunda kaldığında bir uzmana başvuruyorlar.
Bugün biz sizlere kedi köpek fobisinden bahsedicez;
Toplumumuzda en yaygın görülen fobiler arasında kedi köpek fobisi yer alır. Kedi köpek fobisi hayvan fobisi bir diğer adıyla zoofobi olarak bilinmektedir. Peki ne olur bu kedi köpek fobisinde? Kedi köpek fobisine yaşayan bireylerde diğer fobilerde de karşılaşabildiğimiz gibi o canlılarla karşılaşıldığında kalp atışlarının hızlanması, dona kalma, panik ,terleme, titreme ,kaçınma gibi davranışlar görülebilmektedir. Bu fobi bireylerin günlük yaşamlarında da bir çok soruna sebep olabilir.Bu bireyler genelde evlerinde kedi köpek bulunan arkadaşlarının evine gitmekten, bu canlıların bulunduğu sokaktan yürümekten kaçınırlar. Dışarıda karşılaşma ihtimallerine karşılık mekanlarda yemek yemekten kaçınma veya dışarı cıkamama gibi şeyler yaşıyabilirler.
İlk 1-2 seans danışan tanınıp tanımlandıktan sonra fobinin çözümüne yönelik terapi süreci başlar. Ancak bu demek değildir ki bu süreçte sadece fobiler konuşulsun. Bu fobilerin yukarıda bahsetmiş olduğumuz alt dalları duygu örüntüleri, düşünce örüntüleri bilişsel davranışçı terapi ile ele alınabilmekte. geçmişten gelen rahatsız edici yasam olaylari,tramvatik durumlar var ise bunlar EMDR ile çalışılabilir. Veya kişilik noktasında şemalara bakılabilir. Tüm bunların yanı sıra gerekirse çift terapisi gerekirse bütüncül aile yaklaşımları ile desteklenebilmektedir. Fobiler kolayca tedavi edilen rahatsızlıklar değildir. Bunun için komorbit bir tedavi gerekebilir.Psikiyatrik tedavinin yanı sıra psikoterapide faydalı bir yöntemdir.Ancak danışan gözlemlendikten sonra nasıl bir yol izleneceği belirlenir.
ÖZEL BERK KARAOĞLU AİLE DANIŞMA MERKEZİ