Yeme bozukları ile çalışırken bütüncül ve çok yönlü bir yaklaşım benimsemek gerekmektedir. Kişinin psikolojik, sosyal ve tıbbı destek alması gerekebilmektedir. Yeme bozukluğu yaşayan kişiler tıbbı olarak da yüksek risk altında oldukları için öncelikle bir doktor kontrolünde fiziksel muayeneden geçmeleri gerekebilir. Fiziksel olarak durum kontrol altına alındıktan sonra psikolojik destek olarak psikoterapi sürecine başlanabilir. Bazı ağır vakalarda hastaneye yatış yapılarak bir tedavi planlaması yapılabilmektedir.
Yeme bozukluklarında psikoterapi süreci diğer psikolojik rahatsızlıklara oranla daha uzun sürebilmektedir.
Psikodinamik yaklaşımlar ile kişinin bilinçdışı inançları, erken çocukluk yaşantısındaki anne-baba ile olan ilişkisi çalışılabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi (BDT) ile etkili bir şekilde yeme bozukluğu çalışılabilmektedir.
Yeme bozukluklarında şema terapi ile de verimli bir şekilde çalışılmaktadır. Şema terapide danışanların kişilik özellikleri, modları çalışılarak bir psikoterapi süreci planlanmaktadır.
BDT ile planlanan terapi sürecinde kişinin işlevsel olmayan davranışları pekiştireçler, davranış etkinleştirme gibi yöntemlerle çalışılarak yerine işlevsel olan davranışları eklemek amaçlanır.
Yeme bozukluğunda EMDR ile müdahale de yapılabilmektedir. Kişinin geçmiş yaşantısındaki olumsuz olaylar, travmalar EMDR ile yeniden işlenerek çalışılabilir.
Eğer yeme bozukluğu yaşayan danışan ergenlik dönemindeyse aile terapisi ile ilerlemek de gerebilmektedir.
Yeme bozukluklarının tek sebebi budur gibi kesin ve net önermeler yoktur. Yeme bozukluğunun oluşmasında birden çok dinamiğin etkisi vardır.
Kişinin çocukluk yaşantısı, kişilik özellikleri, aile ilişkileri, travmalar, sosyokültürel faktörlerin yeme bozukluklarında etkileri bulunmaktadır.
Kişilerin anne babasının mükemmeliyetçi olması, aşırı baskıcı tavırları, aile içi iletişimsizlik gibi faktörler yeme bozukluğu yaşamalarında etkili olabilmektedir.
Yeme bozukluklarının genellikle ergenlik döneminde başladığı görülmüştür ve kadınlarda görülme oranı erkeklere göre daha yüksektir.
Bu kişiler özgüven sorunu ve düşük benlik saygısına sahip olabilmektedirler, yeme bozukluklarının altından bu gibi sorunlar da çıkabilmektedir.
Bu kişilerin yaşam öykülerinde geçmişte cinsel tacize maruz kalmış oldukları görülebilir.
Birden fazla faktör kişilerin yeme bozukluğu yaşamasına sebep vermiş olabilmektedir, hangi problemin kesin olarak buna yol açtığını bilmek mümkün değildir. Psikoterapi sürecinde bu birçok farklı dinamiklerin çalışılmasıyla bir terapi süreci planlanmaktadır.
Özel Berk Karaoğlu Aile Danışma Merkezi