Kişinin yaşı ve boyuna göre ortalama olarak olması gereken kilonun çok altında olması ve buna rağmen kendisini yeterince zayıf görmemesi, kilo almaktan korkması durumudur. Bu kişiler enerji alımlarını çok kısıtlı tutarlar. Belirgin biçimde vücut ağırlıkları düşüktür, kilo almaktan çok korkarlar ve vücutlarını algılama biçimleri bozuktur. Kişi ne kadar zayıf olursa olsun kendisini yeterince zayıf görmez. Hiçbir zaman istedikleri zayıflığa ulaşmazlar. Kişiler için bu durum normalleşmiştir, açlık hissini yok sayarak kendilerini aç bırakırlar, yemek yemezler. Kişiler kendilerini hep şişman hissederler. Bu kişiler tıbbı olarak ciddi risk grubundadırlar. Yemek bozukluğunun yanında kişilerin başka ciddi sağlık sorunları da yaşama ihtimalleri yüksektir. Kişiler kan değerlerinde bozulmalar, kabızlık, adet görememe, diş çürümesi, kalp sorunları ve kemik kırılmaları gibi sorunları yaşayabilirler.
Kısa sürede kontrolsüz olarak aşırı yeme ve kilo almamak için telafi davranışlarıyla kendini kusturma veya kendini aç bırakma durumu. Aşırı yeme anında kişinin kontrolü kalkar ve yemesini kontrol edemez. Kişi ne kadar çok yediğinin farkında olmayabilir, o anda denetimi yoktur. Kişiler kendilerini kusturmak için çeşitli yöntemleri kullanırlar örneğin laksatif ilaçlar, idrar söktürücüler kullanma veya telafi için aşırı spor yapma davranışını gösterebilirler. Bu durumu yaşayan kişiler tıbbı olarak da ciddi problemler yaşayabilirler örneğin boğazlarında yaralar çıkabilir, ciddi mide sorunları, reflü yaşayabilirler, böbrek hastalıkları, dişlerin çürümesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirler.
Belirli bir süre içerisinde gerçekleşen çok fazla miktarlarda, normal bir insanın aynı zaman dilimi içerisinde yiyebileceği yemek miktarının çok üstünde yemek yeme durumudur. Kişi bu aşırı yeme durumunda kendini kontrol edemez, yemek yemeyi durduramaz. Aşırı miktarları çok kısa sürede ve hızlıca yer. Kişide bedensel olarak açlık hissi olmasa bile aşırı miktarlarda yemek yer. Kişi kendisini rahatsız edecek tokluk hissine ulaşana kadar yemek yiyebilmektedir. Bulimiya nervozadan farklı olarak burada telafi davranışları görülmez yani kendini kusturma, yediklerini çıkarma durumu tıkınırcasına yeme bozukluğunda yoktur. Bu kişiler genellikle tek başlarınayken yeme atakları yaşarlar çünkü yediklerinden ve yedikleri miktarlardan utanç duyabilmektedirler. Bu kişiler aşırı yeme ataklarından sonra suçluluk duygusu hissedebilmektedirler.
Kişinin en az bir ay süreyle besin olmayan, yenmeyecek maddelerin yemesi durumudur. Bu kişiler toprak, kağıt, kil, tahta, saç gibi besin olmayan maddeleri yerler. Bu kişiler yedikleri maddeler sonucunda tıbbı sorunlar yaşayabilirler. Mide ve bağırsak problemleri, çeşitli enfeksiyonlar yaşayabilirler.
Kişinin duygu durumuna bağlı olarak olumsuz duygular yaşadığı zamanlarda aşırı yemek yemeye yönelmesi halidir. Kişi yaşadığı problemlerle yemek yiyerek başa çıkmaya çalışmaktadır. Kişiler yemek yedikten sonra kendilerini bir süre çok iyi hissederler fakat bu durum sorunun çözümü değildir. Aradan belirli bir süre geçtikten sonra kişinin yaşadığı olumsuz duygular tekrar yüzeye çıkarlar. Kişiler kendilerini iyi hissedebilmek için genellikle yüksek kalorili karbonhidratlar, çikolatalı veya şekerli besinleri tercih ederler. Bu durumu yaşayan kişiler genellikle tek başlarınayken yemeyi tercih ederler. Kişiler yaşadığı öfke, kızgınlık, kıskançlık, nefret gibi negatif duygularının sonucunda duygusal yeme ataklarını yaşamaktadırlar.
Özel Berk Karaoğlu Aile Danışma Merkezi