BULİMİA NERVOZA

Bulimia nevroza yemek bozukluğu türüdür. Kişinin kilo alma korkusundan kaynaklı kendini kusturması, laksatif ilaçlar ve idrar söktürücü ilaçlar kullanması. Aynı zamanda diğer ilaçları da yanlış yere kullanmaktadırlar. Tıkanırcasına yeme dönemlerinde, kişi bu eylemi ödüllendirici olarak görmektedir ya da bir kaçış olarak da görmektedir.

BULİMİA NERVOZA NEDENLERİ:

  • Depresyon
  • Kişiler arası ilişki problemleri
  • Bireyin çocukluğunda ailesinden yetersiz ilgi görmesi
  • Aile problemleri
  • Kaygı
  • Stres
  • Vücut algısı ve biçiminden yersiz etkilenmek
  • Kendilik değerlendirmesi
  • Özgüven eksikliği

BULİMİA NERVOZA BELİRTİLERİ:

Tıkanırcasına yeme ardından yedikleri besinlerini kendilerini zorlayarak çıkarırlar. Belirli süre ve ayrı bir zaman dilimi planlayıp tıkanırcasına yerler ve ardından çıkarırlar. Bu tıkanırcasına yeme ve çıkarma davranışı 3 ay içerisinde en az hafta 1 kez olur. Kilo almak istemediğinden kendini kusturmaktadırlar. Ayrıca bu kişiler, laksatif ilaç kullanımı, idrar söktürücü ya da ilaçları yanlış yere kullanma davranışını da göstermektedirler.

BULİMİA NERVOZA'DA TERAPİ SÜRECİ:

Yeme bozuklukları direkt olarak psikolojimizle, ruh sağlığımızla alakalıdır. Bu sebeple, geçmişteki, geçmiş olaylardaki ya da şimdi güncel tetikleyenlerdeki düşünce, duygu ve davranış örüntüsüne bakmamız gerekebilir. Bu noktada bilişsel teknikler yani bilişsel davranışçı terapi. Algısal ve davranışa dökülen terapiler bizim için önemlidir. Ancak, psikodinamik açıdan baktığımızda anne-baba ilişkilerinde çok farklı aile tutumları (aşırı displinli, aşırı katı kuralcı, aşırı hoşgörülü aile yapıları) görülebilmektedir. Bundan dolayı da bazen aile üyeleri ile görüşülmesi ya da aile üyeleri hakkında bilgi verilmesi danışanlardan istenmektedir. İlk başta danışanlarımız geldiğinde hem kişilik özellikleri hem de psikopatolojik yönlerine bakmak için detaylı kişilik testleri (MMPI Kişilik Testi) uygulanabilir. Bunların neticesinde de bilişsel davranışçı terapi, EMDR terapisi, şema terapi, aile terapileri, çocuk ve ergen terapileri gibi terapi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Bu noktada kısaca yapılabilecekler arasında şunlar vardır; “bu yeme problemini neler tetikliyor?” Bunları yazıp danışanlar gelebilir. Ancak tabi ki alttaki etmenleri çözmeden bunlar çok kolayca geçmeyebilir. Bu noktada hem diyetisyen hem de ilgili ruh sağlığı ile ilgili çalışan uzmanlardan destek alınması gerekmektedir. Biz de İzmir Terapi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde yeme bozukluğuyla ilgili oldukça yoğun çalışmaktayız ve iç açıcı çözümler sağlamaktayız.

 

İZMİR TERAPİ VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ 

Paylaş

Uyarı: Bu sitedeki bilgiler sadece kişileri bilgilendirme amacıyla yazılmış olup, tanı ve tedavi amacı içermemektedir.

Tüm hakları saklıdır. © 2019
Eskişehir Web Tasarım