Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Nedir?

Bilişsel davranışçı terapi (BDT) günümüzde en yaygın kullanılan terapi ekollerinden birisidir. BDT’nin bu kadar yaygın kullanılmasının birçok farklı sebebi vardır bunlardan bir tanesi BDT, üzerine yapılan birçok bilimsel araştırmayla etkinliği kanıtlanmış ve sağlam temelleri olan bir terapi ekolüdür. Ayrıca bilişsel davranışçı terapi diğer terapi ekollerine kıyasla daha hızlı sonuç alınan, kişilerin aktif katılımı olduğu zaman sürecin daha hızlı ilerlediği bir terapi yöntemidir.

Bilişsel Davranışçı Terapi Süreci Nasıldır?

Bilişsel davranışçı terapi sürecinde kişilerin düşünce, duygu ve davranışları üzerinden çalışmaktadır. BDT bir psiko-eğitim sürecidir, kişi bu süreçte duygu ve düşüncelerini ayırt etmeyi, duygularını doğru tanımlamayı öğrenir. Kişiler öğrendikleri bilgileri terapi süreçleri sonlandıktan sonra da hayatlarının devamında işlevsel olarak kullanabilirler.

BDT’de değiştirilmesi hedef alınan şey kişinin hayatında sorunları sürdüren, işlevsiz düşünce, duygu ve davranışlarıdır. Bilişsel süreçte kişiyi davranışta bulunmaya iten zihinsel süreç çalışılmaktadır, olayları algılama ve yorumlama şekillerimiz bu aşamada çalışılmaktadır. Davranışçı kısımda ise kişinin sergilediği uyumsuz davranışları ele alınmaktadır.

Bilişsel davranışçı terapide odaklanılan süreç şimdidir. Kişiler geçmişte yaşanan olayları anlatsalar sorunları geçmişte yaşanan olaylar kaynaklı olsa bile o sorunların kişinin şuandaki hayatına olan etkileri konuşulur. BDT geçmişe odaklı bir terapi yöntemi değildir. Bilişsel davranışçı terapide kişinin temel inançları, otomatik düşünceleri ve bilişsel çarpıtmaları üzerinden de çalışılmaktadır.

BDT sürecinin önemli parçalarından birisi ev ödevleridir. Kişilere seanslar arasında yapmaları için çeşitli ödevler verilebilmektedir. Kişiler aktif olarak sürece katılıp ödevleri yaptıkları zaman terapiden alınacak olan verim artmaktadır. Danışan ve terapist arasında kurulan terapötik ilişki terapi süreci açısından önemlidir. İyi bir terapötik ilişki kişilerin terapiye katılımını arttırabilmektedir, işbirliği sağlamak açısından da destekleyicidir.

Bilişsel Davranışçı Terapi ve Psikolojik Rahatsızlıklar

Bilişsel davranışçı terapi ile birçok psikolojik rahatsızlık etkili şekilde çalışılabilmektedir. BDT ile depresyon, kaygı bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, yeme bozuklukları üzerinde çalışmalar yapılabilmektedir. BDT ile birçok psikolojik bozukluğun altındaki olay, düşünce, duygu örüntüleri ve davranışlar çalışılmaktadır. Birçok psikolojik rahatsızlığın altında o olaya yüklenen anlamlar, çarpıtılmış düşünceler, otomatik olumsuz düşünceler yer almaktadır. Bilişsel davranışçı terapi teknikleriyle otomatik olumsuz düşünceler üzerinde durularak daha yeni olumlu düşünceler, yerine konan yeni davranışlar ile bir terapi süreci planlanmaktadır.

 

Özel Berk Karaoğlu Aile Danışma Merkezi

Paylaş

Uyarı: Bu sitedeki bilgiler sadece kişileri bilgilendirme amacıyla yazılmış olup, tanı ve tedavi amacı içermemektedir.

Tüm hakları saklıdır. © 2019
Eskişehir Web Tasarım