ANOREKSİYA NERVOZA

Anoreksiya nevroza bir tür yeme bozukluğudur. Bireyin, besleyici değeri olmayan, besin olmayan maddeleri yeme tutumudur. Bu yeme davranışı başka ruhsal bozukluklar sonucu ortaya çıkabilmektedir ve klinik değerlendirmeyi gerektirmektedir. Yeme davranışları aşırı kısıtlayıcı diyet üzerine oluşmaktadır ve bireyler tehlike arz eden düzeylerde kilo kaybı yaşarlar. Birey kilo almaktan ya da şişmanlamaktan çok korkmasından kaynaklı yeme tutumu kilo almasını ve gerekli enerjiyi almasını güçleştirmektedir. Kişinin vücudunu nasıl algıladığıyla bağlantılı bir bozukluktur, bireyler, kendi vücuduna aşırı ve yersiz anlam yüklemektedirler.

ANOREKSİYA NERVOZA NEDENLERİ:

  • Travma
  • Bireyin vücut ağırlığını ve biçimini nasıl algıladığıyla bağlantılı bozukluk
  • Depresyon
  • Özgüven eksikliği
  • Ebeveynlerin aşırı kontrolcü olması ve baskıcı bir rol alması
  • Bedeninden yeterince mutlu olmamak, iyi hissetmemek
  • Mükemmeliyetçi olmak
  • Bedenini kontrol altında tutmasını gerektirecek işler yapmak (bale, mankenlik, profesyonel spor)
  • Negatif duygu durumlarını dışa vuramamak
  • Kontrollü olmaya çalışmak ve kontrol sahibi olmak istemek
  • Aileden bağımsız olmada zorlanmak
  • Kişilerarası ilişkilerde problemler yaşamak
  • Kimlik problemleri

ANOREKSİYA NERVOZA BELİRTİLERİ:

Çok az yeme/sıkı diyet gibi bir yeme tutumu izlerler. Son 3 ay içerisinde tıkanırcasına yeme ya da çıkarma (örn. Laksatif ilaçlarlar, idrar söktürücü ilaçlar ya da lavmanın yanlış yere kullanımı). Normal ya da sağlıklı bireylerden daha zayıf olma.

ANOREKSİYA NERVOZA TEDAVİSİ:

Anoreksiya olan biri iç görüsü olmadığından genel olarak bu durumu inkar etmektedir ve tedaviyi kabul etme konusunda zorluklar yaşamaktadır. Bu problemi yaşayan etrafınızdan biriyse kesinlikle bir uzmana danışmalı ve kişinin üstüne gitmeden anlayışlı bir tavırla iletişim kurulmalıdır. Anoreksiya ne kadar erken teşhis edilirse ve tedavi edilirse bu durumla başa çıkmayı o kadar kolaylaştırır. Anoreksiya nevroza hem fiziksel hem de ruhsal bir problem olmasından kaynaklı diyetisyen ve psikolog iş birliğinde yapılan tedavi süreci hızlandırır. Tedavi süresince kişinin normal kiloya gelmesi ve sağlıklı bir birey olması amaçlanmaktadır.

psikodinamik açıdan baktığımızda anne-baba ilişkilerinde çok farklı aile tutumları (aşırı displinli, aşırı katı kuralcı, aşırı hoşgörülü aile yapıları) görülebilmektedir. Bundan dolayı da bazen aile üyeleri ile görüşülmesi ya da aile üyeleri hakkında bilgi verilmesi danışanlardan istenmektedir. İlk başta danışanlarımız geldiğinde hem kişilik özellikleri hem de psikopatolojik yönlerine bakmak için detaylı kişilik testleri uygulanabilir. Bunların neticesinde de bilişsel davranışçı terapi, EMDR terapisi, şema terapi, aile terapileri, çocuk ve ergen terapileri gibi terapi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Bu noktada kısaca yapılabilecekler arasında; “bu yeme problemini neler tetikliyor?” Bunları yazıp danışanlar gelebilir. Ancak tabi ki alttaki etmenleri çözmeden bunlar çok kolayca geçmeyebilir. Biz de İzmir Terapi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde yeme bozukluğuyla ilgili oldukça yoğun çalışmaktayız ve iç açıcı çözümler sağlamaktayız.

 

İZMİR TERAPİ VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK MERKEZİ 

 

Paylaş

Uyarı: Bu sitedeki bilgiler sadece kişileri bilgilendirme amacıyla yazılmış olup, tanı ve tedavi amacı içermemektedir.

Tüm hakları saklıdır. © 2019
Eskişehir Web Tasarım