PANİK BOZUKLUK NEDİR? 

Korku her insan için olağan bir duygudur ancak bazı durumlarda bu duygu beklenmedik bir anda, ortada bir sebep yokken ve çok yüksek seviyelerde ortaya çıkabilir ve kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyebilir. Genellikle ‘panik atak’ olarak bilinen bu durum bir korku atağıdır. Bu korku atakları panik bozukluğunun en önemli belirtilerinden biridir. Korku atağı yaşayan bireyler genelde bu durumun yeniden yaşanmasından korktukları için sonraki yaşantılarında kendilerine bu atağı yeniden yaşatma ihtimali olan durum, kişi ya da mekanlardan uzak durmak isterler. Bu rahatsızlığa panik bozukluğu adı verilir. 

 

AGORAFOBİLİ PANİK BOZUKLUK NEDİR?

Agorafobi kişinin kaçınamayacağı ortamlarda bulunmak istememesidir. Örneğin, kalabalık bir otobüste bir sorun olursa otobüsten çıkamayacağını düşünerek korku yaşamak ya da bulunduğu ortamda rezil olmaktan korkmak ve o ortama girmek istememek. Agorafobi, panik bozukluğu tanısıyla birlikte konulmak zorunda değildir.Eğer agorafobi sonucunda panik atak yaşanıyorsa buna ‘Agorafobili Panik Bozukluk’ denir. 

 

AGORAFOBİLİ PANİK BOZUKLUK VE PANİK BOZUKLUK NEDENLERİ

     -Genetik: Panik bozukluk genetik tabanlı olabilir. Yapılmış bazı çalışmalar panik bozukluğun yüzde kırk genetik temellere dayandığını göstermektedir. 

     -Travma: Kişi yaşadığı travmatik bir olay sonucu (taciz, kaza vb.) panik atağı yaşayabilir.Sonrasında yaşanan talihsiz olayın yeniden yaşanabileceği korkusu doğar. 

     -Stres: Yoğun stres altında çalışan ya da yaşamını sürdüren kişiler endişelenmeye daha yatkındır ve bu da panik atağı yaşamalarına sebep olabilir. 

     -Sağlık Anksiyetesi: Kişilerin hasta olma kaygısı sonucu oluşur. Sürekli bir hastalık geçireceğine inananlar o hastalıkla baş edemeyeceğinden korkarlar. Eğer bu kişiler panik atak geçirirlerse panik atak sırasında yaşadıkları çarpıntı, nefes darlığı gibi belirtileri çok daha ciddi bir hastalığa yoracaklar ve bu yüzden daha da panik olacaklardır.

     -Psikodinamik Nedenler: Psikodinamik kurama göre panik bozukluğun altında ayrılma kaygısı yatar. Çocukluk döneminde ilgi gösteren ebeveynden ayrılma kaygısı yaşayan çocuk ilk kez o zaman bu kaygıyı yaşamaya başlar. 

 

AGORAFOBİLİ PANİK BOZUKLUK VE PANİK BOZUKLUK BELİRTİLERİ

     -Nefes Darlığı

     -Terleme

     -Mide Bulantısı

     -Göz Kararması

     -Baş Dönmesi

     -El ve Ayakta Karıncalanma

     -Titreme

Bu belirtilerden bir tanesini yaşıyor olmanız panik bozukluğunuz olduğunu göstermemektedir. Panik bozukluk tanısı koyulabilmesi için belitilerden birkaçını deneyimliyor olmanız gerekir. 

 

AGORAFOBİLİ PANİK BOZUKLUK VE PANİK BOZUKLUKTA PSİKOLOJİK DESTEK SÜRECİ

Hem agorafobili hem de agorafobisiz panik bozuklukta tanı çok fazla farketmeksizin terapide genelde aynı çözüm yolu izlenir. Merkezimizde izlenen çözüm yolu özellikle bilişsel terapinin yanı sıra EMDR terapisi uygulamasıdır. Geçmiş yaşantıda bilinç dışına yerleşen olumsuz düşünceler ele alınır, o anlara gidilerek olumsuz düşünceler daha olumlu olanlara dönüştürülmeye çalışılır ve olumlu duygu ve davranışlar elde etmek amaçlanmaktadır. Tabiki bu terapi yöntemleri için öncelikle danışan hakkında bilgi sahibi olmak ve herhangi bir eşlik eden kişilik problemi olup olmadığını analiz etmek aynı zamanda çevresel ve ailesel faktörleri ele almak gerekmektedir. Panik bozukluk çözümü olan bir problemdir. 

 

Özel Berk Karaoğlu Aile Danışma Merkezi 

Paylaş

Uyarı: Bu sitedeki bilgiler sadece kişileri bilgilendirme amacıyla yazılmış olup, tanı ve tedavi amacı içermemektedir.

Tüm hakları saklıdır. © 2019
Eskişehir Web Tasarım