Günümüzde her anlamda ve birçok alanda işimizi kolaylaştıran, fayda sağlayan, hayatımızı pratikleştiren ve kısa sürede birçok bilgi edinmemizi sağlayan internetin; bir de ergen ve çocuklar için bağımlılık yaratması söz konusudur. Bazı ergenler, bilinçli bir şekilde davranarak zamanına, içeriğine uygun bir şekilde bu kullanımı yaparken, bazı ergenelr ise farklı boyutlarda internetin sağlıklı kullanımını göz ardı etmektedir.

Ergenler arasında beğenilme, takdir edilme gibi istekler ön plandadır. Ve günlük yaşantıda, paylaşılan bir fotoğraf ya da gidilen bir yerin internet ortamında paylaşılması ya da oynanan oyunlarda kazanarak seviye artışı gibi durumlarda arkadaşlar tarafından beğenilme, takdir götrme durumları kolaylıkla oluşabilmektedir. Ve bu durum gittikçe pekişerek ergen internete daha da alışmış olup daha da bağımlı hale gelebilmektedir.

Bağımlılıkta Neler Gözlenir, Neler Olur ?

  • Ergen normalde depresif bir durum yaşıyorsa, sorunları ve sıkıntıları varsa bu durum içerisinde internette vakit geçirebilirr. Bu da ergende internet için kötü zamanlarının ilacı oalrak tanımlanabilir. Ve vakitlerini internet ortamında harcamaya başlar.
  • Önemli işleri olduğunda, risk alma noktasına varıncaya kadar bağımılık sebebiyle bu işlerini erteler ve sonuçları her şekilde göze alabilir.
  • Dışarıda arkadaşlarıyla ya da farklı etkinlikler yaparak geçirecek odluğu vakitlerini, internetin başında geçirebilir.
  • İnternetin olmadığı zamanalrda daha agresif, daha tepkilive mutsuz, daha sıkılgan olabilir.
  • Günlük işlerini aksatır.
  • Sosyal ortamlardan soyutlanmaya başlar. Bununla beraber, internete ve o sanal ortama alıştığı için sosyal bir kaygı oluşmaya başlar; bunu çevresine de hissettirir.
  • Her şekilde internetle olan ilişkisi giderek güçlenir ve meşguliyeti hem kendisine hem çevresine zarar verecek şekilde artar. 
  • Ayrıca fiziksel olarak da aktivitesiz ve hareketsiz kaldığı için obeziteye varacak kadar sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir.

Bütün bunlar ergen adına aslında bir boşluğunu doldurma çabası, kendini iyi hissetmesi için atılan adımlardır. Burada şunu sormak gerekir, 

*internetteyken ergen neler hissediyor 
*ne için o kadar çok vakit geçiriyor
*onun için ne anlama geliyor
*hangi zamanlarda bu durum artış gösteriyor? 

Ancak bu soruların cevaplarını bulduktan sonra internet bağımlılığının temeline iniliebilir. Anne babalar burada çok dikkatli ve hassas olmalıdır; çünkü verecek oldukları yanlış bir tepki ergeni anne babasından daha da uzaklaştırıp, durumu inatlaşmaya ve çatışmalara kadar götürebilir.

  • Öncelikle yasaklamak diye bir şey düşünülmemelidir. Bu doğrudan ters etki yaratacaktır. Uygun bir şekilde kısıtlamalarla sistem oluşturulmalıdır.
  • İçerik ve zaman takibi yapılarak daha verimli ve planlı bir internet kullanımı oluştutrulmalıdır.
  • Duruma göre beraberce ortak paylaşmlar yapılmalı, ergen bu konuda kendini yalnız hissetmemelidir.
  • İnternetin kullanımı ile ilgili, zaman vve içeriklerle de alakalı oalrak ergenle konuşmalar yapılmalı, bilgilendirilmelidir.

Bütün bunların başında, her zaman olduğu gibi yine ergenle iletişim ön plana çıkmaktadır. Siz bütün kurallara uyun, kurallar koyun, kısıtlamalar getirin fark etmez; eğer doğru iletişim tarzıyla bunları yapamıyorsanız, emeklerinizin boşa gitme ihtimali vardır. Öncelikle sağlıklı bir iletişim, ardından anlayışlı bir tavırla konu üzerinden planlama yapılmalıdır. İnternet bağımlılığı da bu konulardan ssadece bir tanesidir. Eğer tek başınıza çocuğunuzla bu konuda bir uzlaşmaya varamıyorsanız, uzmandan destek almalısınız.



Özel Berk Karaoğlu Aile Danışma Merkezi 

Paylaş

Uyarı: Bu sitedeki bilgiler sadece kişileri bilgilendirme amacıyla yazılmış olup, tanı ve tedavi amacı içermemektedir.

Tüm hakları saklıdır. © 2019
Eskişehir Web Tasarım