Psikoloji bölümü, her yıl oldukça yoğun talep gören bölümler arasında olup, mezun olduktan sonra bir çok alanda iş sahibi olabilineceği, kendi içinde çeşitli varyasyonlara sahip bir bölümdür.

Yaşamımızın geleceği belirleyici anlarından biri olan, hangi mesleği yapmak istediğimizi seçeceğimizde psikoloji her zaman iyi bir seçim olacaktır. Psikoloji bölümünü seçmek isteyen bireyler için sıkça sorulan soruların bilgilendirilmesi maddeler halinde verilmiştir.

1.Psikoloji Nedir?

 

            Psikoloji, insan ve hayvan davranışlarını, zihinsel süreçleri ve bunlar arasındaki bağlantıları açıklamaya ve  değerlendirmeye yönelik inceleyen temel bir bilim dalıdır.

 2.Psikoloji Bölümü Nasıl Okunur?

            Psikoloji bölümü üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültelerine bağlıdır ve toplam 4 yıllık bir lisans eğitimi süresini kapsar. Her üniversitenin psikoloji bölümü için oluşturduğu bir eğitim programı vardır, özel üniversitelerin kendi kurallarına yönelik uyguladığı burs imkanları da bulunmaktadır. Psikoloji lisans eğitimi temel bilimsel araştırmaya yönelik bilgi ve becerilerin kazanılmasına yönelik dersler, zorunlu alan dersleri, uygulamalı dersler ve seçmeli dersler olarak sınıflandırılabilir, ayrıca istenilene göre staj yapılması istenilebilir ve bilinmelidir ki psikolojide lisans eğitimi uzmanlık-öncesi bir düzey olarak düşünülmelidir. Ayrıca her üniversitenin akademik kadrosuna bağlı olarak kendini ön plana çıkardığı bir alt dala sahip olduğu bilinmektedir.

3.Psikolojinin Alt Dalları Nelerdir? Psikolog Kime Denir?

            Psikolojinin bilim ve teknoloji ilerledikçe gelişen bir çok alt dalı bulunmakla birlikte bunlardan bazıları; klinik psikoloji, sosyal psikoloji, deneysel psikoloji, adli psikoloji, spor psikolojisi, gelişim psikolojisi, bilişsel psikoloji, endüstri ve örgüt psikolojisi olarak sınıflandırılabilmektedir.

            Üniversitelerin Fen-Edebiyat fakültesine bağlı 4 yıllık psikoloji bölümünü bitirmiş her bireye psikolog unvanı verilmektedir.

4.Psikoloji Bölümünden Mezun Olduktan Sonra Klinik Psikolog Olacak Mıyım? Yüksek Lisans Yapmadan Nerelerde Çalışabilirim?

            Dört yıllık lisans eğitimli psikoloji mezunları psikolog unvanıyla mezun olmaktadırlar,diğer alanlarda olduğu gibi klinik psikoloji alanında uzmanlaşmak isteyen öğrenciler yüksek lisans programlarına başvurarak bu alanda uzmanlık derecesine sahip olabilmektedirler.

            Psikoloji bölümü mezunları her hangi bir dalda uzmanlaşmadan da farklı alanlarda çalışabilmektedirler. Halkla ilişkiler ve insan kaynakları, pazar ve piyasa araştırmaları, finans, reklamcılık,eğitim sektörleri ve daha çeşitli sektörler bu alanlara birer örnek gösterildiği gibi devlet hastanelerinde de memur olarak görev yapabilmektedirler.

Psikoloji bölümünden mezun olunduktan sonra yüksek lisans zorunluluğu bulunmamaktadır ve bazen bu algı insanda baskı ve panik yaratabilir bu yüzden yüksek lisansın zorunlu olmamasına dikkat çekilmektedir.

5.Psikolog, Psikiyatrist ve Danışman Arasındaki Farklar Nelerdir?

Psikologlar, çok çeşitli psikolojik testleri uygulamak, psikolojik değerlendirmeler yapmak, çeşitli psikoterapi teknikleri uygulamak üzerine eğitim almış profesyonellerdir.

Psikiyatristler, tıp eğitimi aşlmış profesyonellerdir; gereken durumlarda psikolojik rahatsızlıklara ilaç tedavisi uygularlar.

Danışmanlar, eğitim, hukuk, aile, vs gibi alanlarda gereksinim duyulan sorunların çözümüne yönelik olarak görev alırlar.

6.Psikoloji Bana Göre Bir Bölüm/Meslek Mi?

Stres ile başa çıkma becerileri, insan ilişkileri, okuma ve araştırmaya yatkın, bilime karşı ilgili ve canlı doğasını anlamaya yönelik merak ve yetenekleriniz var ise aradığınız bölüm ve mesleği bulduğunuz söylenilebilmektedir.

 

            Çok az alan , sadece mesleki gelişimin ötesine geçebilmekte ve bizi insan olarak zenginleştirerek, vizyonumuzun genişlemesine izin vermektedir. Psikoloji bölümü kolay olmamasına rağmen kesinlikle bir maceradır ve göründüğünden çok daha derin olduğu bilinmektedir. Psikoloji bölümüne talep çok olmasının yanında bu bölümde ve meslekte ilerlemek bireyin azmine ve becerilerine bağlıdır.

Şimdiden Psikoloji bölümünü seçecek kişilere başarılar dilerim.

M. Berk KARAOĞLU

Uzman Klinik Psikolog- Aile Danışmanı

Paylaş

Uyarı: Bu sitedeki bilgiler sadece kişileri bilgilendirme amacıyla yazılmış olup, tanı ve tedavi amacı içermemektedir.

Tüm hakları saklıdır. © 2019
Eskişehir Web Tasarım