Her insan hayatının belirli dönemlerinde, kendini içinden çıkamayacağı sorunlar ile boğuşurken bulabilmektedir. Aile içi sorunlar, çocuklar ile ilgili sorunlar, size sıkıntı veren ve uykularınızı kaçıran düşünceleriniz, hiç bir şeyden keyif alamama haliniz ve hatta kendinizi tanıyamıyor oluşunuz...

            Bu durumlar ile karşılaşıldığında mutlaka işinde uzman bir psikolog desteği alınmalıdır fakat mutlaka bilinmelidir ki, özellikle son zamanlarda sosyal medya aracılığı ile ün sahibi kazanmış olmasına rağmen psikoloji eğitimini dahi tamamlamamış kişiler de kendilerini psikolog olarak tanıtmaktadırlar ancak bireylerin ruh sağlıklarına yarardan çok zarar sağlamaktadırlar.

            Önemle belirtilmelidir ki,  iyi bir terapi sizin için geçiştirici ve masal dünyasından gelme değildir, aksine iyi bir terapi, terapiye geldiğiniz mesele ile sizi yüzleştirir ve bazen acı verici olabilir ancak iyi bir terapiden alacağınız sonuç önce kendiniz sonra etrafınız tarafından gözle görülür olacaktır.

            Psikolog seçim sürecinde her insanın mutlaka dikkat etmesi gereken unsurlar aşağıda başlıklar halinde verilmektedir.

1.Psikoloğun Yeterliliği:

            Danışacağınız psikoloğun 4 yıllık lisans eğitimini başarı ile tamamladığından ve sonrasında psikolojinin hangi alanında uzmanlık sahibi olduğuna dikkat ediniz.

2.Psikoloğun Güvenilirliği:

            İnternet araştırmalarında popüleritesi yüksek fakat yeterli eğitim görmemiş, terapiler için  sertifikalarını tamamlamamış bir çok kişi psikolog olarak faaliyet göstermektedir. Danışacağınız psikoloğun sertifikalarını aldığından ve gerekli eğitimlerini tamamladığından emin olunuz. Bunun yanında eğer psikolog size '' şu kadar sürede kesin sonuca ulaşılacaktır, vb. '' cümleler kuruyorsa psikoloğun güvenilirliğini sorgulamanızda fayda vardır çünkü psikoloji bilimi hiç bir danışanına %100 kesin çözüm gibi bir söylemde bulunmaz. Unutulmamalıdır ki hiç bir psikolog veya psikolojik danışman size ilaç önermez, öneremez çünkü bu psikiyatri uzmanının görevidir.

3.Psikoloğun Aktifliği:

      Psikoloğa danışmadan önce internet üzerinde veya basında yer alan, psikolog tarafından yazılmış makale ve diğer çeşitli yazı veya video, röportaj, vb. yer aldığından ve konu hakkında yeteri kadar açıklayıcı olduğundan emin olunuz.

4.Psikolojik Test Yetkinliği:

Psikoloğun uygulayacağı testler ile ilgili yoğun çalışmalar yapmış olması, sertifikasının olması veya süpervizyon alması önemlidir.

5.Çevre Görüşleri:

      Psikolog seçiminde, daha önce o psikoloğa danışan bireylerin görüşlerini almaktan çekinmeyiniz, psikolog hakkında yazılmış yorum ve tavsiyeleri dikkatlice okuyunuz ve çevrenizde yararını görmüş kişiler ile iletişime geçiniz.

 

  • Dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri ise '' Gizlilik İlkesi '' olmakla beraber, danışan ve terapist arasında konuşulanların diğer üçüncü bir kişi ile paylaşılmaması ve bunun bir prensip olduğu kesinlike bilinmelidir.

 

  • Bütün bunların dışında bazen terapist ile danışan arasında yeterli etkileşim, frekans olabilmekte ama bazen de bu etkileşim sağlanamamaktadır. Bu açıdan her terapi biçimi ya da her terapist her danışana veya her sıkıntıya uymayabilmektedir çünkü psikolojik görüşme sürecinde bir çok dinamik işin içine girmektedir ancak şu da unutulmamalıdır ki bu süreç 1-2 seanslık bir süreç değildir, en az 5-10 seans devam ettikten sonra bu kanaata varılması gerekmektedir.

 

  • Mutsuzluğun üzerine birden mutluluk inşaa edilemez yani terapiler zorlu bir süreçtir ve alttaki olumsuzluklar ele alınır ve durumlarda seanslardan bazen olumsuz hisler ile veya gergin şekilde çıkılabilir ama bu durum olasıdır çünkü alttaki olumsuz duyguları arındırmadan olumlu düşünce ve duyguları inşa edemeyiz.

 

 Berk KARAOĞLU

Uzman Klinik Psikolog- Aile Danışmanı

 

 

Paylaş

Uyarı: Bu sitedeki bilgiler sadece kişileri bilgilendirme amacıyla yazılmış olup, tanı ve tedavi amacı içermemektedir.

Tüm hakları saklıdır. © 2019
Eskişehir Web Tasarım