Borderline( Sınırda kişilik bozukluğu) toplumda %2-3 oranında görülmektedir ve kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazla olduğu bilinmektedir. Borderline' a neden olarak çoğunlukla ebeveynlerin çocuklarına karşı izlediği tutumlar gösterilmektedir ancak buna ek çocuk istismarı sınırda kişilik bozukluğunda çok önemli bir risk faktörü olarak gösterilmektedir.
Ek olarak aşağıda verilen maddeler nedenler arasında yer almaktadır.
Benlik duygusunun yetersizliği sınırda kişilik bozukluğunda büyük bir rol oynamaktadır, kendinden nefret etme belirgindir ve bu bozukluğun sonucunda kendine zarar verme eylemleri gerçekleşmektedir. Aşırı para harcama ve aşırı cinsel aktivitenin içinde bulunmak gibi kendine zarar verme eylemlerinin dışında intihar düşünceleri ve bu düşüncenin etrafa belirtilmesi de görlmüştür. Ne yazık ki destek almayan bireyler intihar gerçekleştirebilir, veriler gösteriyor ki %10 oranda intihar ile sonuçlanan sınırda kişilik bozukluğu mutlaka terapi gerektirmektedir. Diğer bozukluklar ile seyir halinde görüldüğünde psikiyatrik destek de önerilmektedir.
Verilen belirtilerin geri kalanı şu şekilde maddelendirilmektedir:
Psikolojik destek yöntemleri olarak bireysel psikoterapi, grup psikoterapisi, bilişsel davranışçı terapi gibi terapiler sınırda kişilik bozukluğu için yararlanılacak başlıca terapilerdir. Bunun yanında '' Şema Terapisi'' bu bozukluk için kesin sonuç veren bir terapidir. Terapide amaç danışanın benlik duygusunu tekrar kazanması, kendisine ve dünyasına pozitif bir yaklaşım içinde olması, cezalandırıcı tutumu terk ederek normal ve incelikli değerleri benimsemesidir.
Sınırda kişilik bozukluğu şemaları şu şekildedir; terk edilme, dengesizlik, kuşkuculuk, kötüye kullanılma, duygusal yoksunluk, kusurluluk, utanç, bağımlılıkk, yetersizlik, yetersiz özdisiplin, boyun eğicilik, duyguları bastırma ve cezalandırıcılık.
Şema terapisi ile birey içinde olduğu bu şemalardan sıyrılır ve önce kendini sonra diğer bireyleri daha iyi anlar, hayat kalitesi artış gösterir. Öfke patlaması yaşamadan yoğun duygular ile başa çıkabilir, temel ihtiyaçları '' güvenlik, özerklik, kendine güven, kendini ifade, gerçekçi sınırlar'' karşılanmış olur.
Borderline 5 mod bulundurmaktadır bunlar; kopuk korungan, terkedilmiş çocuk, kızgın/ dürtüsel çocuk, cezalandırıcı ebeveyn ve sağlıklı erişikindir.
Şema Terapisiyle birlikte danışanın geçmiş yaşamı analiz edilerek yetenekleri ve mizacı ölçülebilmekle beraber farklı sosyal durumlardaki tutumlarını, kurallarını ve stratejilerini daha fazla ayrıntı ile gözlemlenebilmekte ve temel ihtiyaçlar sağlıklı bir şekilde karşılanmaktadır.
Bazı durumlarda bilişsel davranışçı terapi veya şema terapi yaklaşımlarının bu kişilik bozukluğunun sağaltımına yeterli olmadığı durumlarda hem bilişsel hem de bilinçaltı yaklaşımı içeren EMDR Terapisi yapılabilmektedir. EMDR Terapisi kısaca geçmişte bilincimize yerleşen olumsuz düşünceleri olumlu hale döndüren ve duygu-davranışlarımızı düzenleyebilen bir terapi yöntemidir.
Uzman Klinik Psikolog M. Berk KARAOĞLU
Aile Danışmanı