Anoreksiya Nervoza, ciddi derecede düşük vücut ağırlığı ile kendini belli eden ve bunun yanında hayati tehlikesi olan bir çeşit yeme bozukluğudur, temel olarak genç kızları etkiler ve batı kültüründe daha sık görülür. Görülme sıklığı 12-25 yaşları arasındadır, özellikle ergenlikte (14-18 yaş aralığında) en üst seviyededir.Toplumda görülme sıklığı %1 ve kadınlarda erkeklere kıyasla çok daha yaygın görülebilmektedir. Anoreksiya nervoza çevresel, psikolojik ve genetik nedenlerden dolayı görülebilmektedir. Çevresel nedenler olarak sosyokültürel değerler gösterilebilir.
Zarif veya çekici görünmenin toplum ve medya tarafından ince görünmek ile eş değer tutulması bireyi bu yeme bozukluğuna itebildiği gibi, araştırmalar genetik yatkınlıkların da sebep olduğunu destekleyebilmektedir. Anorektik bireyin aile profilinde duygu durum bozuklukları ve madde kullanımı görülebilir. Psikolojik nedenler arasında; aile içi iletişiminden kaynaklı ego ( benlik duygusu) deformasyonu ve bununla beraber yetersizlik duygusu görülebilmektedir.Bunun yanında mükemmeliyetçi ebeveyn profili, aşırı koruyuculuk ve katı tutumlar gösteren ebeveynler de neden olarak gösterilebilir. Diğer bir psikolojik neden olarak, cinsel uyarılma ile baş edememe ve bunun sonucunda beslenme içgüdüsündeki bozulma örnek gösterilebilir.
Anoreksiya nervoza aşırı derecede düşük vücut ağırlığının yanı sıra; cilt kuruluğu, saç seyrelmesi, amenore( regl görmeme durumu), ve kardiyovasküler bozukluklar görülebilir. Depresyon bu tür yeme bozukluğuna eşlik edebilir ve bireyde sinirlilik, sosyal yaşamda isteksizlik veya kişisel özelliklerin abartılı hale gelmesi görülebilir.Anoreksiya Nervoza yaygın olarak şu semptomları gösterir; birey ilk başta diyet yapmaya başlar ve diğer sağlıklı bireylerden bir farkı yoktur. İlk başta, tatlılar ve hamur işlerini hayatından çıkarır ve sonrasında her yiyecek için kalori hesabı yapmaya başlar ve bu durum etraf tarafından fark edilme boyutuna gelene kadar hastalık ilerler. Bununla birlikte yoğun tempolu antreman, kilo almaktan aşırı korkma görülür.
Anoreksiya Nervoza intihar ve ölüme sebeiyet veren bir yeme bozukluğu olduğu için, kişi çok ciddi bir şekilde psikolojik destek görmesi gerekebilir. Psikiyatrik tedavinin yanında da psikolojik terapilerin birlikte sürdürülmesi çok daha sağlıklı olacaktır. Kişi ile bireysel olarak görüşülse de, özellikle aile dinamikleri ve ilişkiler noktasındaki bütün dinamiklerin incelenmesi ve bunun yanı sıra bilinçdışı noktalarda destek için EMDR yöntemi ile çalışılmaktadır ve bu yöntem merkezimizde uygulanmaktadır. Bu terapi yöntemleri ile beraber olumsuz düşüncelerin yerine olumlu cümleler ve düşünceler koyularak duygu durumunun iyileşmesi amaçlanmaktadır.
Uzman Klinik Psikolog M. Berk KARAOĞLU
Aile Danışmanı