İnsan hayatının verimli ve ruh sağlığı açısından sağlıklı geçebilmesi adına "Çocukluk ve Ergenlik" dönemleri oldukça önemlidir. Bu dönemde ortaya çıkan sorunlar fark edilmediği ve çözümlenmediğinde yetişkinlik hayatına bir çok olumsuz etkisi olabiliyor. Ailelerin yeterince önem vermeyerek ihmal ettiği bir çok durum çocuk ve ergen için kimlik ve kişilik arayışında hayati boyutta etkileyebiliyor.
Çocuk ve Ergenlerde En sık Görülen Durumlar :
Çocuk ve Ergen Psikoterapisinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Çocuk/ergenin ebeveyni veya yakından ilgilenen, bakım veren kişilerin (örneğin; bakıcı anneanne,dede,teyze vb.) görüşmeye gelmeleri önerilmektedir.
Genelde ailelerin çocuğun sorunu olarak gördüğü durumlar kendileri ile alakalı olabiliyor bu gibi durumlarda seanslara yetişkinler ile devam edilmesi gerekebilmektedir.
Çocuk ile ilgili ayrıntılı ve doğru bilgi edinebilmek için psikolojik değerlendirme testleri uygulanması gerekebilmektedir.
Psikolojik Ölçe ve Değerlendirme Testleri
Çocuk ve ergenin gelişim, zeka ve psikopatolojik değerlendirilmesi açısından kullanılan psikolojik testlerdir.
Çocuk ve Ergen Psikoterapisinde Süreç Nasıldır ?
Çocuk ve psikoterapist arasında güvenli bir bağ kurulması terapi sürecinde oldukça önemli bir unsurdur.
Terapi sırasında görüşülenler danışanın "kendine veya başkasına zarar verme riski" taşımıyorsa kesinlikle kimse ile paylaşılmamaktadır.
Bu süreçte aile veya ebeveyn ilede en az bir görüşme yapılarak çocuk/ergen kişiliği ve hayatı hakkında daha etkili bilgi alınır.
15 yaş ve üzeri danışan bireylerin kişilik gelişimini incelemek ve detaylı bilgi sahibi olabilmek adına kişilik testleri uygulanabilmektedir.
Danışanın İç görü kazanmasına yardımcı olabilmek adına iç görü yönelimli terapiler, Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR, Şema Terapi gibi bir çok yöntem kullanılmaktadır.
İzmir Terapi ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi